Voeding beweging mentaal evenwicht

Blog

Ik heb een heerlijk leven! Had ik me dit maar eerder gerealiseerd.

Dit kwam als donderslag bij heldere hemel. Ik identificeer me al jaren met mijn slachtofferrol. Ja, pijn is onvermijdelijk en ik heb mijn portie ook gehad. Het vervolgens in standhouden van die pijn heb ik echt zelf gedaan. Jarenlang identificeerde ik met mijn slachtofferrol. Mijn lijden kreeg vorm door met eisen, verwachtingen, behoeften en verlangens naar de wereld te kijken. Ik zocht dagelijks buiten mezelf. Als ik niet kreeg wat ik bewust of onbewust wilde, voelde ik me opnieuw een slachtoffer. En daarmee voelde zelfdestructief gedrag legitiem. Ik reed op een rotonde, waar ik niet van leek te kunnen ontsnappen. Ik wist niet hoe. Ik was gefocust op naar buiten afslaan, in plaats van naar binnen. Tot die donderslag bij heldere hemel. Daar stopte het.

Ineens voelde ik het gevoel van mezelf zijn, mijn ZELF, zonder mijn verhaal. Zonder mijn slachtofferschap. Ineens voelde ik wie ik ben zonder mijn rollen, zonder mijn nare ervaringen en conditioneringen, zonder mijn pijn. Ik ervaarde het als mijn ZELF, die zich bewust is van onwaarheden van gedachten, van illusies van pijn en lijden, van het verhaal wat ik standhield. Ineens keek ik er van een afstand naar, als waarnemer.

Hoe het ZELF voelt? Sereen, kalm, rustig, altijd aanwezig. Ik vergelijk het graag met de blauwe lucht. Deze is ook altijd aanwezig, sereen en kalm. De wolken die voorbijkomen staan symbool mijn ervaringen, mijn rollen, mijn gedachten. Soms aanwezig in alle heftigheid maar ze trekken altijd voorbij.

Het grote verschil? Ik identificeer me niet meer met mijn wolken, uh mijn gedachten, mijn pijn, mijn lijden. Ik onderzoek ze wel, op onwaarheden. Het zijn ervaringen, ik BEN ze niet.

Ik zie nu in dat ik een keuze heb in: welke gedachte ik geloof, waar ik me mee identificeer, hoe ik wil komen opdagen in het leven. Om te herinneren wie ik echt ben, om het geluk in mezelf te herinneren, is het nodig dat ik vergeet wat me is vertelt en wat ik ben gaan geloven.

Daarmee staat mijn 'hier en nu' open. Ik ben geen slaaf meer van mijn gedachten, geen slaaf meer van mijn verleden, geen slaaf meer van wat anderen van mij vinden. Er is ruimte, verlichting en enthousiasme om uit te vogelen wie ik wil zijn.

Natuurlijk word ik nog getriggerd. Mijn negatieve overtuigingen laten nog steeds van zich horen. De deksel van mijn pijn wordt zeker nog geopend. Zonder mijn vinger te wijzen naar anderen of het verleden, de schuld extern te leggen weet ik nu dat wat er geraakt wordt, in mij zit. Er wordt me getoond dat hier nog werk te doen is. Het goede nieuws is, dat als het in mij zit, dan kan ik er ook wat aan doen. Over mijn binnenwereld heb ik regie. Ik onderzoek mijn gedachte, is deze wel waar? Is dit echt de realiteit? En wie zou ik zijn zonder deze pijn, deze gedachte? De gedachte, de pijn is een illusie, het is niet echt. En dan maak ik de keuze om me er niet meer mee te identificeren en het uit mijn systeem te laten oplossen. En ik vergeef mezelf, voor het jarenlang geloven en in standhouden.

Als jij jouw pijn en gedachten gelooft, dan is dat ook 100 % jouw beleving. Je gelooft jouw gedachte, er volgt een gevoel en voilà, daar is de emotie. Emoties zijn altijd een gevolg van wat we op dat moment denken, het zijn onze gedachten die we geloven.

Overigens, er bestaan op zich natuurlijk geen ‘goede’ of ‘slechte’ emoties. Dit is een waardeoordeel. Alle emoties hebben hun unieke plek in een mensenleven, echt allemaal. Alleen, de meeste emoties ontstaan op totaal willekeurige momenten die helemaal niets met de directe omstandigheden hebben te maken. Het kan een verademing zijn als je dat inziet. Emoties zijn, mijns inziens, magisch en geven het leven kleur. Wat ik je wil vertellen is dat emoties gebaseerd op onware gedachten of onware overtuigingen over jezelf, niet nodig zijn. Dit onderzoeken geeft je een kans om er minder onder gebukt te gaan, er minder door geblokkeerd te worden. En zo uiteindelijk veel minder last te hebben van stress, angst, onzekerheid en jaloezie.

De hele dag door spelen zich verhalen in ons hoofd af. We voelen ze en zien ze dan aan voor de werkelijkheid. Die ervaringen komen altijd van binnenuit en worden niet veroorzaakt door externe omstandigheden, maar door het denken.

Tijd om wakker te worden. Hoe vaker je wakker wordt, hoe helderder je hoofd. En dat brengt ruimte, verlichting en gevoel van geluk met zich mee.

Wakker worden heeft niks te maken met ‘doen’. Wakker worden heeft te maken met 'niets meer doen'. Je gedachten niet meer meteen geloven. Je negatieve overtuigingen niet meer geloven. De pijn, de pijnlijke gedachten, de negatieve overtuigingen, ze zijn een illusie, ze bestaan niet!

Je staat er misschien nooit bij stil, maar alle emoties, gedachten en pijn die je gisteren en eergisteren en alle jaren daarvoor hebt gehad, zijn er op dit moment niet meer. Je kunt er nog wel aan denken en dat kan dan absoluut weer veel pijn doen, maar het is een herinnering, niet de situatie zelf. Als je je opnieuw identificeert met de pijn, besef dan ook dat je je leven zwaarder maakt dan nodig is.

Word bewust, word wakker. Ik gun jou ook het gevoel een heerlijk leven leiden!

Ik gun jou ook die donderslag bij heldere hemel.

Liefs, Suzanne

Contact

Suzanne Voigt
Supersterk teacher

Hogestraat 50
4001 EX Tiel
Mobiel: 0640158541
E-mail: suzanne.voigt@gmail.com
KvK: 64326535

Lid van BGN